Home

Achtergrond

Levarht begint in Mexico met paprikateelt

Handelsbedrijf Levarht uit Aalsmeer investeert in 7,5 hectare kassen in Mexico om paprika's te telen voor de Noord-Amerikaanse markt.

Eerder al stapte Levarht in de teelt in Nieuw-Zeeland voor belevering van de Japanse markt. Levarht verwacht aan het eind van dit jaar in productie te komen op een areaal van 7,5 hectare.

Het handelshuis koos voor productie in Mexico om verschillende redenen. Zo is de weerstand tegen het transport over lange afstanden steeds groter bij consumenten. Ook is het met de lage dollarkoers voor Amerikanen steeds onaantrekkelijker product uit Nederland, Spanje en Israël te importeren. Om de positie op de Amerikaanse markt vast te houden is gekozen voor productie in Mexico.

Levarht gaf kassenbouwer Kubo in Monster opdracht voor de bouw van de kassen in het gebied 300 kilometer ten noordoosten van Mexico City, op 1.960 meter hoogte. ”Er is water en de temperaturen zijn redelijk voorspelbaar en dus onder controle te houden. Koelen is niet nodig, ’s nachts verwarmen wel”, zegt directeur Theo Levarht van het handelsbedrijf.

Op termijn verwacht Levarht het kassenareaal zelfs uit te breiden tot 20 hectare. ”En misschien komen er nog andere producten op het Mexicaanse programma te staan.” Levarht heeft via het ministerie van Economische Zaken voor het haalbaarheidsonderzoek ondersteuning gekregen via het PESP-programma. Een externe onderzoeker, met ervaring in de tuinbouw en met kennis van Mexico, kreeg de opdracht het haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Levarht heeft al ervaring met de buitenlandse productie. In Nieuw-Zeeland startte het bedrijf al tien jaar geleden een teeltproject voor de productie voor de Japanse markt, wat inmiddels is uitgegroeid tot 14 hectare paprika. Net als de export naar Noord-Amerika staat ook de uitvoer naar Japan onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.