Home

Achtergrond 230 x bekeken

'Let op exotische ziekten door klimaatverandering'

Door de klimaatverandering kunnen exotische ziekten snel dichterbij komen.

Die boodschap had minister Gerda Verburg (Landbouw) vandaag bij de opening van de gemoderniseerde paardenkliniek van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Na de blauwtongziekte die in 2006 opdook, noemde Verburg ook de Afrikaanse paardenpest als mogelijke dreiging voor paarden, pony's en ezels. Bij het voorkomen of bestrijden van dierziektes moeten dierenartsen nauw samenwerken met het Rijk, aldus de minister.

"De Afrikaanse paardenpest is gevaarlijk en mijn ministerie werkt aan een draaiboek. Samenwerking staat daarbij centraal. Mocht deze ziekte ooit uitbreken, dan komt het er vooral op aan hoe goed het ministerie van Landbouw, de paardensector en dierenartsen kunnen samenwerken.''

De minister haalde ook de regelmatig oplaaiende discussie over dierenwelzijn aan. De dierenarts speelt daarin volgens haar een belangrijke rol. Hij moet niet alleen een dier kunnen behandelen, maar ook de discussie over de beste behandeling aan kunnen gaan met de eigenaar. En daarbij zijn goede sociale vaardigheden van groot belang.

Nederland telt nogal wat paardenliefhebbers. Er zijn 400.000 paarden en 450.000 mensen beoefenen deze sport, die een omzet heeft van 1,5 miljard euro. "Het is een sector die ertoe doet'', aldus Verburg, zelf ook liefhebster. Ze opende het nieuwe faculteitsgebouw als ringsteekster, zittend in een karretje met daarvoor een paard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.