Home

Achtergrond 196 x bekeken

Landbouw en beleid van de EU-landen in één site

De site ‘CAP in 27 EU Member States’ (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid in de 27 EU-lidstaten) biedt een uitstekend vergelijkend overzicht van de landbouw in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Ook gaat het in op de manier waarop de verschillende landen het EU-landbouwbeleid invullen. Nederland blijkt de gelden van ‘Europa’ vooral te besteden aan de eerste pilaar van toeslagrechten in plaats van de tweede pilaar van de plattelandsontwikkeling. Andere landen steken een groter deel van hun budget in de ontwikkeling van het platteland.

De site geeft per land de volgende gegevens (in vergelijking met de EU):
1) het aandeel van de landbouw in oppervlakte grond, werkgelegenheid, bruto nationaal product;
2) aantal agrarische bedrijven en gemiddelde grootte;
3) verdeling over agrarische bedrijven over typen landbouw;
4) verdeling EU-budget over Single Payment Scheme (toeslagrechten) en second pillar (plattelandsontwikkeling) en toelichting op dit landbouwbeleid.

De Raad voor het Landelijk Gebied lanceerde op 15 november de genoemde site. Het LEI leverde een belangrijke bijdrage aan informatie op deze site. De andere deelnemers zijn Alterra van Wageningen UR en de EEAC (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils). Ondanks de grote Nederlandse inbreng is de site Engelstalig.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘Europa’

Meer informatie CAP in 27 EU Member States (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid in de 27 EU-lidstaten)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.