Home

Achtergrond 246 x bekeken

'Laat bewoners meedenken over doorspoelen wc'

Projectontwikkelaars moeten huizenkopers laten meedenken over de manier waarop zij de wc in hun nieuwe huis willen gaan doorspoelen.

Als bewoners in een vroeg stadium mogen meepraten over de afvoer van hun afvalproducten, kan de riolering in Nederland veel milieuvriendelijker worden.

Dat stelt milieutechnoloog Dries Hegger, die aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de betrokkenheid van gebruikers bij de riolering in hun huis. In Sneek loopt een geslaagd project, maar in Wageningen is zo'n experiment mislukt.

In Culemborg, waar bewoners hun eigen milieuvriendelijke wijk hebben ontworpen, wordt vaak belerend gedaan tegen bewoners van 'gewone' huizen. Dat is volgens Hegger eveneens onwenselijk.

Het doorspoelwater van veruit de meeste wc's in Nederland komt in een gewoon riool terecht. Dat water gaat naar de waterzuiveringsinstallatie, waar het gezuiverd wordt. Dat is volgens Hegger niet duurzaam en erg duur.

Hegger verwacht dat de kosten nog flink zullen oplopen, omdat er bijvoorbeeld steeds meer medicijnresten in urine zitten. Dat heeft weer te maken met de vergrijzing; oudere mensen gebruiken meer medicijnen. Uit ander onderzoek is al bekend dat vissen en planten in het water veranderen door resten van pillen en poeders.

Volgens de milieutechnoloog zijn er al diverse technieken ontworpen om het doorspoelen van de wc veel milieuvriendelijker te maken. Als bewoners inzien dat het niet vies is om bijvoorbeeld urine gescheiden op te vangen, of een vacuümtoilet te spoelen met slechts een liter water, kunnen dergelijke systemen op grotere schaal worden toegepast en dus ook goedkoper worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.