Home

Achtergrond 294 x bekeken

LTO en NVV tevreden over restitutieplan

De LTO en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn tevreden met het voornemen van Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel om restituties in te stellen voor de export van varkensvlees naar derde landen.

Fischer Boel heeft het plan voorgelegd aan de landbouwministerraad. Een definitieve beslissing volgt later deze week. Tegelijk met het instellen van restituties wordt de particuliere opslagregeling beëindigd.

Voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij is tevreden over de plannen. "Wij hebben altijd gepleit voor exportrestituties. Zeker als de restituties ook gaan gelden voor het vlees dat nu in de opslag zit, vinden wij dat een goede zaak." Ten Have vindt ook dat de Particuliere Opslagregeling (PO) tot nu toe goed heeft gewerkt. Er is een bodem in de markt gelegd.

Ook Wyno Zwanenburg van de NVV is positief over een restitutieregeling. "Het is in ieder geval beter dan de huidige PO. Die stelt de problemen alleen maar uit." Zeker als de restituties ook worden gebruikt voor het vlees uit de opslag kan het verruiming op de markt geven.

Kritischer is het Productschap voor Vee en Vlees. Frans van Dongen, PVV-man in Brussel: "Het is geen structurele oplossing. De oorzaak van de problemen op de varkensmarkt liggen voor een belangrijk deel in de overproductie. Met de restituties neem je toch belangrijke prikkels weg voor een deel van de primaire sector om te stoppen met produceren en dat zou eigenlijk wel moeten." Zwanenburg beaamt dat die prikkels inderdaad niet worden gegeven.

Ook de Duitse minister Horst Seehofer van landbouw is positief over de voorstellen van Fischer Boel. "Voor de korte termijn zijn positieve signalen nodig." Verder heeft de minister zijn hoop gevestigd op de Chinese markt. Als die open gaat, kan er een structurele verbetering komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.