Home

Achtergrond 401 x bekeken 1 reactie

LTO Nederland blijft bij vrijwillige vaccinatie

LTO Nederland blijft voorlopig bij haar keuze om vrijwillig te gaan vaccineren tegen bluetongue.

Dit zegt portefeuillehouder dierziekten Toon van Hoof. Eerder deze week maakte de Europese Commissie bekend dat ze de bestrijding van bluetongue volgend jaar met alle beschikbare vaccins wil aanpakken en de vaccinatie drie jaar lang wil voortzetten.

De diverse geledingen in de veehouderij hebben vanmorgen met het ministerie van LNV gesproken over de plannen van de Commissie. Vooralsnog heeft LTO Nederland vooral vragen bij deze plannen, stelt Van Hoof. De schapenhouderij wil graag vaccineren. Ook de melkveehouderij heeft veel last en neigt naar verplichte vaccinatie, maar de kalverhouderij en de geitenhouderij hebben meer reserves.

Belangrijker nog dan dit punt is volgens Van Hoof de vraag of de plannen van de Commissie ook echt uitvoerbaar zijn en of er vervolgens met enige zekerheid mag worden aangenomen dat het bluetonguevirus wordt uitgeroeid.

Om deze vraag te beantwoorden, moet eerst duidelijk worden of er voldoende vaccins beschikbaar kunnen zijn voor de hele EU, of vaccinatie overal verplicht wordt en of er voldoende geld is om de campagne lang genoeg te laten aanhouden, anders is alles verspilde moeite.

Vanuit de Nederlandse veehouderijorganisaties worden nu werkgroepen opgezet. Die buigen zich over de vaccinatieplannen van de commissie en formuleren een advies, dat ter bespreking wordt voorgelegd aan het Permanente Comité voor de Diergezondheid en Voedselveiligheid.

Op zich staat LTO Nederland positief tegenover verplichte vaccinatie, maar dan moet wel zicht zijn op een positief resultaat. Daar is LTO sceptisch over. Daarom kiest ze voorlopig nog voor vrijwillige vaccinatie tegen bluetongue.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gj

    Let maar op de de schapenhouderij wordt weer belazerd.
    Ik moet namelijk eerst nog zien of er volgend jaar wel een goed vaccin is.
    Indien wel een vaccin komt of er voldoende entstof beschikbaar komt is de 2e kwestie. Als er te weinig vaccin is dan heeft de rundveehouderij grotere financiele belangen en wordt deze sector voorgetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.