Home

Achtergrond 208 x bekeken

Kritiek Nobelprijswinnaar Yunus op Wereldbank

De Wereldbank slaagt er onvoldoende in zijn belangrijkste taak, de bestrijding van armoede, uit te voeren. Dat heeft de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2006, Mohammed Yunus uit Bangladesh, zondag gezegd.

In een gesprek met de bezoekende Wereldbank-president Robert Zoellick in Dhaka zei Yunus dat de werkwijze van de organisatie achterhaald is. "De Wereldbank is zestig jaar geleden opgericht. In die zestig jaar is de wereld erg veranderd, maar de Wereldbank heeft zijn stijl niet aangepast'', aldus Yunus.

De Wereldbank is volgens Yunus de gewone man uit het oog verloren. Hij riep Zoellick op de mensen in arme landen meer bij het werk van de Wereldbank te betrekken. Yunus zei dat lokale organisaties van de Wereldbank veel te passief zijn en orders van het hoofdkwartier afwachten. "Ik heb gezegd dat zij meer onafhankelijkheid kunnen krijgen'', zei Yunus tegen de pers.

Yunus kreeg in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn pionierswerk op het gebied van microkredieten. kleine leningen waarmee arme mensen in ontwikkelingslanden een eigen bestaan kunnen opbouwen. Hij stond in 1976 aan de wieg van de Bengaalse Grameen Bank, die zulke leningen verstrekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.