Home

Achtergrond 217 x bekeken

'Koude teelten in voortbestaan bedreigd'

De telers van radijs en sla worden in hun voortbestaan bedreigd doordat nieuwe regelgeving consequent in hun nadeel uitpakt.

Voor een teler die beneden de 170 duizend kuub gas per jaar blijft en profielklant is, komt de gasprijs neer op zo’n 40 cent. Voor de teler die meer verstookt en vrije klant is, gaat die prijs naar 50 tot wel 60 cent per kuub, met name door hoge net- en transportkosten. Het steekt de tuinders dat de belangenbehartiging vooral resultaten heeft weten te halen voor de grote energie-intensieve teelten.

Volgens de telers is er bij LTO ook onvoldoende aandacht voor de beschikbaarheid van voldoende gewasbeschermingsmiddelen. En dan zijn er nog de Kaderrichtlijn Water die voor de grondteelt onder glas slecht gaat uitpakken en het omzetten van de PT-heffing van omzet naar areaal, waar de extensieve teelten zich zorgen over maken.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht wil de problemen in meer detail in kaart brengen en oplossingen voor de korte termijn zoeken, zo kwam naar voren in een bijeenkomst van LTO-Glaskracht, 22 november in De Lier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.