Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

Kort bewaarde tarwe levert bij Agrifirm € 203,50 per ton op

Tarwe heeft in de korte bewaarpool van coöperatie Agrifirm een gemiddelde prijs opgeleverd van € 203,50 per ton.

In deze pool wordt tarwe verkocht tussen 1 juli en 15 oktober. Agrifirm heeft dit jaar voor het eerst een korte bewaarpool, zegt Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie. "We kunnen dus niet vergelijken met vorig jaar. Maar het is een mooie prijs. Bij de start van de oogst lagen de tarweprijzen rond de 150 euro per ton. De prijs is daarna gestegen, ten gevolge van onder meer een wereldwijde lagere opbrengst, het ontbreken van buffervoorraden en een groeiende vraag naar voeding, diervoer en bio-energie. Vanaf oktober staat de markt weer wat onder druk en zijn de tarweprijzen ruim 10 procent gedaald ten opzichte van de top van ongeveer half september."

Agrifirm is de korte bewaarpool begonnen om telers meer mogelijkheden te bieden, zegt Den Bakker. "Deze pool is geschikt voor telers die na de oogst hun graan zelf willen opslaan, maar die na half oktober de opslagruimte voor andere gewassen nodig hebben. Hiermee kunnen de telers hun eigen opslag en arbeid beter benutten."

Agrifirm heeft al een lange bewaarpool. Telers die daar aan meedoen slaan hun graan ook zelf op, maar leveren pas af tussen januari en juli.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wobke

  Het is een leuk begin maar het kan nog beter.

 • no-profile-image

  kjj

  Het is zoals we gewend zijn van Agrifirm
  veel te laag gelukkig kan je kiezen waar je je graan onderbrengt want deze cooperatie betaalt standaard te weinig, of ze verkoopt te goedkoop om haar mengvoer maar goedkoop aan de veehouders te kunnen verpatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.