Home

Achtergrond 272 x bekeken

'Komt de Koningin ze uitzoeken of zo?'

'Komt de Koningin ze uitzoeken of zo?' Op diverse websites woedt een heftige discussie over de voor- en nadelen van de clausule waarmee de export de uitzoekkosten bij de kwekerij wil neerleggen.

Volgens die clausule heeft de koper recht op vergoeding van uitzoekkosten van 5 euro per 1000 stuks, indien een ziektepercentage van meer dan 5 procent is vastgesteld

Vorige week wijdde algemeen directeur Wouter Willems van CNB een column aan de uitzoekkosten onder de titel 'Alarmfase 1, 2 of 3'. "Natuurlijk gaan we voor een perfect product", reageert Wim Balder hierop. "Maar jij weet net zo goed als iemand anders dat de problemen waar we mee te maken hebben, of het nu zuur is of snot, niet altijd verwijtbaar zijn."

Balder pleit voor een meer open relatie tussen leverancier en klant. Paul Botman is het helemaal met Willems eens. "Maar uit ervaring weet ik dat nu iedereen moord en brand schreeuwt." Maar hij merkt op dat als er geld voor een grootschalig praktijkonderzoek wordt gevraagd, er meestal niemand thuis geeft.

Ook op Bollenbeurs.nl nemen ondernemers stelling. Mark Heemskerk vindt 5 euro per 1000 bollen ronduit belachelijk. "Komt de Koningin ze uitzoeken of zo?" Volgens Henk Hauwert worden zowel bij de kwekers als bij sommige handelshuizen fouten gemaakt. "Laat ieder zijn hand in eigen boezem steken en proberen er gezamenlijk wat aan te doen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.