Home

Achtergrond

Koe hapt laatste frisse lucht voor opstalperiode

Deze koe hapt nog een beetje frisse lucht, voordat zij definitief op stal komt te staan.

Deze koe hapt nog een beetje frisse lucht, voordat zij definitief op stal komt te staan. De eigenaar van het dier in Maurik laat zijn vee aan de andere kant van de Lek in Wijk bij Duurstede grazen. Daardoor moet hij de dieren per schip naar de overkant varen om ze op stal te kunnen zetten. Het gras groeit niet meer en heeft bovendien onvoldoende voedingswaarde, zodat de dieren bijgevoerd moeten worden. Daar heeft de melkveehouder geen zin meer in. Daarom gaan de koeien nu de stal in. Foto William Hoogteyling

Peter Wit en Arie van Dijk van Wit Flowerbulbs in Moerbeek planten tulpenbollen op de zware klei. Ze trekken aan een stuk net, zodat ze ook op de kopakker volgend jaar goed kunnen rooien. De GPS-gestuurde plantmachine is door Agrifirm Mechanisatie ontwikkeld. Vorig jaar reed deze voor het eerst bij Wit op het land en nu alle kinderziektes eruit zijn, loopt hij volgens broer en compagnon Nico Wit 'als een trein'. "We werken precies op de juiste maat; 1,83 meter is 1,83 meter. Op het oog lukt het ook. Maar wat we nu met GPS planten, kunnen we straks met GPS rooien. Dat is een stuk efficiënter. Bovendien kunnen we alle gegevens van de trekker in de computer invoeren." Binnen 2,5 week is 55 hectare geplant. "Dat is heel snel." Foto Wick Natzijl

Activisten van Milieudefensie en bewonersverenigingen plaatsen een protestbord nabij Dinteloord. Volgens hen is de voorgenomen bouw van 250 hectare aan kassen een ontoelaatbare aantasting van het karakteristieke agrarische karakter van de Oude Prinslandse Polder. Er zijn alternatieve locaties, vinden de bezwaarmakers. Foto Marcel Bekken

Koningin Beatrix proeft een toetje in de fabriek van Campina in Maasdam. Haar komst naar de zuivel-onderneming was gisteren onderdeel van haar streekbezoek aan de Hoeksche Waard. Bij Campina sprak ze onder andere met medewerkers van de kwaliteitsdienst. Naast Campina kreeg ook woon-, zorg- en kinderdagverblijfboerderij Dorpzigt in Zuid-Beijerland bezoek van de koningin. De economische betekenis van het gebied, de ruimtelijke ontwikkeling en de Hoeksche Waard als nationaal landschap waren onderwerpen van gesprek. Foto ANP

Den Hartigh is net als Semagri een dag eerder begonnen met de rassententoonstelling en kon daardoor gisteren al haar nieuwste aanwinsten aan het publiek laten zien.
Vandaag en morgen worden ook bij de andere Nederlandse handelshuizen de jaarlijkse rassenpresentaties gehouden. "Smaakbeleving wordt een steeds belangrijker element", zegt kweker Jacob Eising van IJsselmeerpolders, de dochteronderneming van Den Hartigh. "Maar het oog wil ook wat." Foto Axipress

LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have vertelt de Commissie Omgeving en Milieu van de provincie Groningen over haar zeugenbedrijf. De commissie is gisteren bij drie varkensbedrijven in de provincie langs geweest. "Zo'n bezoek is belangrijk, er wordt veel over ons gepraat terwijl veel mensen nog nooit in de stal zijn geweest", aldus Ten Have. Behalve het bedrijf van Ten Have is de groep bij een kleinschalige biologische varkenshouder en een vleesvarkensbedrijf met 8.000 dieren geweest. Foto Harrie Tielman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.