Home

Achtergrond

Klink wil stapsgewijs meer concurrentie ziekenhuizen

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil stapsgewijs uitproberen of vrije marktwerking in de ziekenhuiszorg werkt.

In het coalitieakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie is afgesproken dat volgend jaar de ziekenhuizen met elkaar mogen concurreren over 20 procent van de zorg om eventueel in 2012 alle zorg vrij onderhandelbaar te maken.

In een interview met het Financieele Dagblad stelt Klink in stappen naar vrije prijsvorming te willen gaan en dat we "ons er per stap van vergewissen dat het werkt''. Klink: "Een vervolgstap zou kunnen zijn naar 30 procent, of naar 40 procent in 2009. Of als blijkt dat er zo veel vertrouwen is in het systeem een nog fermere stap, naar 70 procent vrije prijsvorming in 2010.''

Aan het verder vrijgeven van de markt stelt de minister onder meer de voorwaarde dat de prijzen niet de pan uitreizen. Om dat te voorkomen heeft de bewindsman al eerder voorgesteld een prijsplafond in te voeren, waarbij het gaat om een gemiddelde maximale prijs die een ziekenhuis voor de zorg in rekening mag brengen.

Naast het beheersen van de kosten moet volgens Klink ook door de toenemende concurrentie meer inzicht komen in de kwaliteit van de zorg. "Ik wil geen concurrentie op doelmatigheid'', aldus Klink. "Dan kan het zo zijn dat de kwaliteit van zorgbehandelingen het onderspit delft. Ik verwacht het niet, maar het kan. Voor de reputatie van het stelsel is het belangrijk dat iedereen erop kan vertrouwen dat de zorgkwaliteit transparant is.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.