Home

Achtergrond 237 x bekeken

Klimaatverandering treft inheemse soorten meest

Klimaatverandering treft inheemse soorten planten het meest.

De soorten die gevoelig zijn voor versnippering van de leefomgeving gaan harder achteruit dan planten die op enig moment zijn ingevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra, een wetenschappelijk bureau van de Wageningen Universiteit.

Binnen de in Nederland inheemse soorten heeft flora die echt thuishoort in noordelijke of bergachtige streken het meest te lijden. Exoten doen het daarentegen erg goed, aldus de onderzoekers.

Opvallend is volgens Alterra dat soorten die in Nederland na 1500 zijn ingevoerd het wel goed doen. Formeel zijn deze soorten ook uitheems, maar biologen beschouwen ze als ingeburgerd. Dergelijke planten hebben in de afgelopen eeuw een toename laten zien.

Exoten groeien en bloeien zo goed dat ze economische en milieuproblemen kunnen veroorzaken. Dat gebeurt al met planten als de grote waternavel die sloten en vijvers verstikt en Jacobskruiskruid, dat giftig is voor koeien en paarden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.