Home

Achtergrond 203 x bekeken

Klapwijk: Doe maar 40 ha. En als het lukt, doen we dit tien keer

Het gebruik van nieuwe technieken zoals de (semi)gesloten kas, gaat grote veranderingen geven in de concurrentieverhoudingen.

"De voordelen van een (semi) gesloten kas, kunnen in landen als Mexico veel groter zijn dan in Nederland." Dat zei Peter Klapwijk, oprichter van GreenQ in Bleiswijk gisteren op een ledenavond van Tuinbouw Jongeren Oostland in Bleiswijk. Hij raadde jonge telers aan in te spelen op ontwikkelingen en mogelijkheden in het buitenland. Daar liggen volop kansen. "Bijvoorbeeld in een land als Mexico. Daar is de rv vrij laag. Hier kunnen bedrijven relatief goedkoop koelen. Mexicaanse tomatentelers halen met een klein beetje meer vocht of koeling zo twintig procent meer productie."

Hij geeft aan dat met de komst van nieuwe technieken, nieuwe gebieden steeds interessanter worden als productielocatie. Klapwijk, die veel reist, ziet in een aantal nieuwe gebieden de glastuinbouw groeien. Dat zijn Oost-Europa, zoals Polen en Rusland, Mexico, Afrika en het Midden Oosten. "Ook hightech glastuinbouwclusters bij grote steden zijn in zwang die local for local produceren, zoals de backyard farms bij Boston en glastuinbouwbedrijven bij Minnesota."

Hij merkt dat grote investeerders die 'barsten van het geld' op zoek zijn naar nieuwe industrieën. "En die zakenlui denken in een heel andere schaal dan wij. Die zeggen gerust; 'Doe maar 40 hectare glas en als dit lukt, doen we dat tien keer'." Hij ziet megaprojecten verrijzen in Oost-Europa en Mexico. Grote investeerders willen graag daar glasprojecten opzetten waar de marges groot zijn, bijvoorbeeld door lage arbeids- en energiekosten. "Deze grootschalige glasprojecten worden ook 'vervelend professioneel' opgezet", zo weet hij. De tuinbouwjongeren zouden uit deze ontwikkeling hun voordeel moeten pakken. "Participeer bijvoorbeeld in een bedrijf in het buitenland. In het buitenland staan ze te springen om goede telers en ondernemers uit Nederland."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.