Home

Achtergrond 1 reactie

Keuzes maken

Ik sta nu dus voor de keuze, automatiseer ik het familiebedrijf of ga ik verder met personeel? Automatsering heeft zijn voor- en nadelen. Ga ik het bedrijf vanwege verdubbeling automatiseren, dan is dat een grote investering met een redelijk grote financiele last. Denk aan de melkrobot of een grotere melkstal, aan automatisch voeren, de kalverdrinkautomaat, het mechanisch instrooien van de boxen. Maar ook het zorgen voor korte looplijnen, practische stal, de indeling van stal en erf, etcetera. Al deze zaken brengen ook extra jaarlijkse onderhoudskosten met zich mee.
Maar ik ga zelf meer en makkelijker werk doen, in minder tijd, en mijn beschikbare tijd kan ik anders indelen. Ik ga dan meer melk per man per uur produceren.

De automatisering staat altijd voor je klaar, dag en nacht. Het kent geen ziekten (bij goed onderhoud), het draait vrolijk zondagsdiensten en hoeft niet op vakantie. En je hoeft er niet mee in overleg. De automatisering is het altijd met je eens.

werken met personeel heeft ook voordelen

Bij werken met personeel hoef je die investeringen niet meteen te doen. Sommige klussen zijn ook fijner om met zijn tweeën te doen (klauwbekappen, vee verzetten, kuilen onderstoppen en blootmaken) maar dat ligt er ook aan hoe je bedrijf ingericht is.
Als je persomeel hebt, kun je eens een keer weg omdat je werknemer je werk kan doen voor een dag of meerdere dagen. Je bent dan niet zo gebonden.
Je krijgt ook feed back, want een goede werknemer denkt ook met je mee.

Aan de andere kant is je privé wat minder privé omdat er toch een aantal uren per week, in en rond huis, een ‘vreemde’ rondloopt. De vraag is ook wie moet het opvangen bij ziekte en vakantie. Je hebt te maken met dure verzekeringen, de arbeidskosten nemen toe (ook bij meer werk uitbesteden aan de loonwerker of bedrijfshulp).
Voor de toekomst toe is het de vraag of er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is.

nooit afhankelijk zijn van personeel

Wat zou ik doen? Een combinatie van extra arbeid en extra automatisering is voor ons het meest geschikt. Eerst zou ik mijn bedrijf wat meer automatiseren en investeren in arbeidsverlichting zodat ik toch per man meer liters kan produceren. Maar daarbij zou ik wel graag voor de keren dat het nodig is, of alleen voor een dagdeel in de week, een werknemer achter de hand willen hebben om wat pieken op te vangen. Dan kan ik ook eens een dag vrij hebben met mijn gezin. Maar ik wil niet afhankelijk hoeven zijn van personeel.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gerard

  Hoi Ellen,
  Je stukje over "keuzes maken" heb je uitvoerig van alle kanten belicht.
  Misschien kunnen stagiaires of 50 +ers ook van dienst zijn??!!
  groetjes Gerard

Of registreer je om te kunnen reageren.