Home

Achtergrond

KasZa en irisbroeier genomineerd voor Ei van Columbus

Twee tuinbouwinzendingen zijn genomineerd voor het Ei van Columbus, de nationale prijs voor duurzame innovatie. Het gaat om de Kas zonder Afvalwater (KasZa) en duurzame irisbroei.

Binnen het KasZa-systeem worden afvalstoffen uit het water gefilterd. Het gezuiverde water wordt opnieuw gebruikt als sproeiwater en de afvalstoffen zoals zout en meststoffen kunnen weer verkocht worden. Overigens vraagt de jury zich af of Kasza het economisch rendement in Nederland moet zoeken. De jury ziet namelijk belangwekkende exportmogelijkheden voor deze innovatie.

Aqua Flowers bespaart ongeveer 70 procent energie per bos irissen. De kasperiode wordt verkort tot vijf, zes weken in plaats van de gebruikelijke elf tot dertien weken, met een energiereductie van 50 procent. De jury heeft laten weten dit een echt vernieuwende techniek te vinden. Daarnaast heeft de jury bewondering voor het lef van de ondernemer om deze techniek uit te bouwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.