Home

Achtergrond

Kamer wil toch actieplan mensenrechtenstrategie

De Tweede Kamer wil toch van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) een actieplan hebben over zijn mensenrechtenstrategie.

Een meerderheid neemt geen genoegen met de uitleg van de bewindsman dat er al 98 concrete voornemens in de nota staan waar hij politiek op af te rekenen is.

Een voorstel voor een actieplan kwam van de coalitiefracties PvdA, CDA en ChristenUnie zelf en werd vandaag voldoende gesteund. De VVD, de PVV en het lid Verdonk stemden tegen.

De meeste fracties juichen de strategie van Verhagen en zijn ambities toe maar vinden zijn uitwerking te vaag. Ze wilden meer houvast. De motie is pijnlijk voor Verhagen, die mensenrechten centraal stelt in zijn beleid. Hij meende dat je geen blauwdruk kunt toepassen om de mensenrechten in bepaalde landen aan de kaak te stellen. Volgens hem is de praktijk elke keer anders.

Wat betreft China hoeft Verhagen niet een mensenrechtenmarathon te organiseren in de aanloop naar Olympische Spelen in 2008. De PvdA wilde dat Verhagen elke maand de schendingen van de mensenrechten in China en dankzij China elders in de wereld aan de orde zou stellen. Het voorstel kreeg geen meerderheid.

Wel komt er op initiatief van de VVD een rondetafelconferentie over China, de Spelen en de mensenrechten. Verhagen had dat al toegezegd. De SP is tegen de vermenging van politiek met sport. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is een en ander strijdig is met de Olympische gedachte dat er een scheiding is tussen politiek en sport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.