Home

Achtergrond 171 x bekeken

Kamer plust 160 miljoen erbij voor noorden

Het doek lijkt nu echt gevallen voor de Zuiderzeelijn. Alles wijst erop dat minister van Verkeer Camiel Eurlings tegemoet wil komen aan de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie om 160 miljoen euro extra te besteden in het noorden.

De drie fracties schaarden zich woensdag in een debat in de Tweede Kamer achter het kabinetsbesluit om af te zien van de snelle treinverbinding die de Randstad en Groningen zou moeten verbinden.

Zij willen wel extra geld uit het spoorbudget, bovenop de 2 miljard aan toegezegde compenserende investeringen door het Rijk in het noorden. De bewindsman zei bereid te zijn die wens ”welwillend” te bekijken. Hij liet het alleen nog afhangen van de formulering van de motie. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wil met het extra geld de verbindingen tussen Zwolle en Leeuwarden en Zwolle en Groningen verder verbeteren.

Ook D66 en SGP steunen het kabinet. SP, VVD en GroenLinks daarentegen willen dat er wel een snelle spoorverbinding komt naar het noorden. ”Beloften zijn gebroken. De geloofwaardigheid van de politiek staat op het spel”, aldus VVD’er Paul de Krom. GroenLinkser Ineke van Gent hekelde ”het dictaat van minister Eurlings”. Zij beschuldigden Eurlings ook ervan bestaande projecten in het compensatiepakket te stoppen. De minister bestreed dat. ”Dat soort sigaren uit eigen doos zijn er niet.”

Groninger commissaris van de Koningin Max van den Berg toonde zich na afloop van het debat ”diep ontgoocheld”. De 160 miljoen extra ”neemt geen seconde de pijn en teleurstelling weg” over het ontbreken van visie bij de Kamer over de ’ZZL’.

Eurlings zegde ook toe dat voor zover mogelijk het noorden de regie krijgt over de uitvoering van het compensatiepakket. Eventuele winsten mag de regio behouden en voor andere zaken inzetten. Er komen ook geen verdere onderzoeken naar de haalbaarheid van projecten. Van den Berg zette zich dinsdag in een hoorzitting fel af tegen de kostenbatenanalyses die Eurlings mede aanvoerde tegen het Zuiderzeespoor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.