Home

Achtergrond 600 x bekeken 1 reactie

Kalkmelk spuiten tegen kanker

Vijf keer beregenen met kalkmelk helpt net zo goed of beter tegen vruchtboomkanker in de fruitteelt dan gangbare chemische middelen.

Dat stelt LTO Noord Projecten. Deze steeds populairdere aanpak om de kwaal te bestrijden blijkt niet alleen goed voor het milieu maar kent tal van praktische voordelen. Er is een bedrag van 125 euro per hectare mee gemoeid.

Henny Balkhoven, adviseur bij Fruit Consult melddevandaag op een telersbijeenkomst op het bedrijf van Dick de Kat Angelino in Kesteren dat steeds meer telers overtuigd zijn van de voordelen.

"Twee jaar geleden werd ongeveer 400 hectare appels en peren met kalk behandeld", stelt Balkhoven. "Vorig jaar was er sprake van een verdubbeling en dit jaar schatten we uit te komen op zo’n 1.000 hectare. Er zit dus duidelijk groei in deze milieuvriendelijke bestrijdingsmethode."

Volgens Joke Janse van LTO Noord Projecten maakten pioniers gebruik van poedervormige celkalk. "Dit leverde bij het klaarmaken de nodige stuifproblemen op", erkent Janse. "Maar met een nieuwe formulering die door Asepta is ontwikkeld en nu door de coöperaties Rijnvallei, CZAV en Agrifirm op de markt wordt gebracht, is dit stuifprobleem inmiddels uit de wereld. Wel moet de oplossing zoveel mogelijk in beweging worden gehouden om neerslag te voorkomen."

De resultaten van de kalkberegening liegen er volgens Janse niet om. In al die jaren dat op verschillende bedrijven met kalk is geëxperimenteerd blijkt een iets beter of op zijn minst een vergelijkbaar resultaat te worden behaald dan met de gangbare meestal chemische aanpak. Fruittelers kunnen volgens Balkhoven kiezen uit Nexit en Neccal.

Clement Mol

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wittekoek J.J.

    Zorg voor een goed evenwicht in het blad en de bodem, neem niet alleen de Kalk daar in mee dit kan op langere termijn een nadelige invloed geven op de rest van de opname.

Of registreer je om te kunnen reageren.