Home

Achtergrond

Kabinet schuift ontslagplan voor zich uit

Het kabinet schuift het besluit over een eventuele hervorming van het ontslagrecht voor zich uit. Het stelt een commissie in die voor 1 juni volgend jaar moet adviseren over maatregelen meer mensen aan de slag te krijgen.

Hoe de commissie er uitziet, is nog niet bekend.
Met dit besluit is de rust in de regeringscoalitie voorlopig weergekeerd. De discussie over het ontslagplan van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zat al weken muurvast. Ze verlamde de besluitvorming over andere belangrijke onderwerpen, zoals de verhoging van de lerarensalarissen of de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.
Kern van het plan van Donner is dat bedrijven makkelijker personeel zouden moeten kunnen ontslaan. Donner denkt dat ze dan ook eerder weer mensen aannemen. De PvdA is mordicus tegen deze aantasting van de ontslagbescherming en ook de ChristenUnie voelt er niets voor.
Na afloop van coalitie-overleg dinsdag zei premier Jan Peter Balkenende dat het niet is gelukt het eens te worden over het ontslagplan, maar dat de partijen het wel eens blijven over het doel in het regeerakkoord om 200.000 mensen extra aan de slag te krijgen. ”De route heeft ons verdeeld, maar we hebben elkaar gevonden in deze ambitie.” Met al eerder aangekondigde maatregelen om meer banen te scheppen, gaat het kabinet gewoon door.
Volgens PvdA-vicepremier Wouter Bos willen de drie regeringspartijen hun energie niet steken in ”dingen waar we het niet over eens zijn”. Bos en PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar denken dat ”een commissie die verstandig is” niet opnieuw zal voorstellen het ontslagrecht te hervormen.
Donner sloot dat echter allerminst uit. De CDA-bewindsman heeft de afgelopen tijd steeds betoogd dat het alleen lukt meer mensen aan het werk te krijgen als het ontslagrecht wordt versoepeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.