Home

Achtergrond

Kabinet opent aanval op grootschalige hennepteelt

Criminele organisaties die zich bezighouden met grootschalige hennepteelt kunnen de komende jaren op extra aandacht van de politie rekenen.

Het kabinet gaat naast de overlastgevende thuisteelt ook de georganiseerde hennepteelt harder aanpakken. Daartoe komt begin volgend jaar een landelijke werkgroep waarin alle betrokken handhavers en bestuurders zitting nemen. De striktere aanpak moet in 2011 hebben geleid tot een "zichtbare reductie'' van de grootschalige hennepteelt. Ook wil het kabinet af van het heersende idee dat wietteelt algemeen geaccepteerd zou zijn.

Dat staat in een brief over het project 'Veiligheid begint bij voorkomen', die minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) woensdag mede namens een reeks medebewindslieden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De landelijke taskforce zal allereerst de criminele samenwerkingsverbanden en hun werkwijze inventariseren. Daarna wordt een aanpak voor de georganiseerde teelt opgezet. Die zal zich ook richten op de ontmanteling van criminele samenwerkingsverbanden.

De georganiseerde hennepteelt vormt een van de vier criminele activiteiten die het kabinet thematisch wil aanpakken. Mensenhandel, misbruik van vastgoed en de criminele machtsconcentraties in de binnenstad van Amsterdam vormen de andere drie thema's, zo staat in de brief die aandacht schenkt aan een breed scala preventieve maatregelen waarmee het kabinet de veiligheid in Nederland wil vergroten. Het grootste deel daarvan was al bekendgemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.