Home

Achtergrond 514 x bekeken

Kaasprijs pijler voor hoge melkprijs

De melkfabrieken waar een fors deel van de melk in de kaasbak gaat, zijn bezig met een forse inhaalslag. De voorschotmelkprijs van Bel Leerdammer in oktober is met de Boerderij-gehaltes van 4,40 % vet en 3,49 % eiwit €50,35 per 100 kilo inclusief btw. Ook de voorschotprijs van Cono blijft de stijgende lijn vasthouden en is in oktober €46,07.

Friesland Foods verhoogde in één klap met €6 voor de maand oktober. Dat is gebaseerd op de inschatting van de ontwikkelingen bij de resterende indexondernemingen en niet rechtstreeks een gevolg van hogere kaasprijzen. Friesland Foods heeft Nordmilch geschrapt als indexbedrijf en kijkt nu nog naar de prijsontwikkeling bij Campina, Milcobel, Arla Foods en Humana Milchunion. Het voorschot van Campina bleef in oktober ongewijzigd.

Cono en Friesland Foods hebben inmiddels ook de prijzen voor november bekendgemaakt. Het voorschot van Cono wordt voor de maand november €48,33, Friesland Foods houdt de novemberprijs gelijk aan die in oktober met €48,04. Hoge prijzen in de laatste maanden tikken extra hard door omdat de gehaltes nu hoger zijn dan in de zomerperiode.

De grote melkprijsstijging lijkt voorbij onder invloed van de dalende prijzen voor boter en poeder, maar vooral de goede kaasprijs houdt op dit moment de prijzen op een duidelijk hoger niveau dan een jaar terug.

Nabetaling wordt spannend

De gemiddelde voorschotprijzen tot en met oktober zijn inmiddels fors hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Nemelco betaalde tot en met oktober weliswaar het meest met €35,96 voor een bedrijf met een jaarleverantie van 500.000 kilo, maar deze particuliere zuivelaar betaalt de gehele melkprijs uit als voorschot.

Cono betaalt tot en met oktober nog duidelijk minder (€31,94), maar de kaasmaker in Westbeemster maakt dat naar verwachting meer dan goed met de nabetaling, weidegangpremie en ledengeld. Deze fabriek betaalt bovendien een kwaliteitstoeslag uit die niet in het voorschot is meegenomen. In 2006 was die kwaliteitstoeslag gemiddeld €1,83 inclusief btw per 100 kilo melk. Cono betaalde de afgelopen jaren veruit de hoogste melkprijs aan zijn leden.

Ook Campina- en Friesland Foods-boeren krijgen in het voorjaar een nabetaling die de afgelopen jaren tussen de 5 en 7 procent van het voorschot bedroeg. Friesland Foods betaalt bovendien A-dividend op basis van de melkleverantie, in 2006 goed voor €0,35 per 100 kilo. Bel Leerdammer betaalt ook een nabetaling uit, maar die lag de afgelopen jaren tussen de 2 en 3 procent. Bel heeft voor dit jaar aangekondigd de melkprijs te baseren op de Cono-prijs, zodat de nabetaling over 2007 hoger uit kan komen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.