Home

Achtergrond 317 x bekeken 1 reactie

Jongvee en landwerk uitbesteden

Spannend! Manager van een koeienbedrijf … wat een opdracht! Mijn interesses en kennis van koeien is op dit moment ongeveer gelijk aan mijn kennis over aardappelen aan het begin van vorige week. Mijn hart ligt toch duidelijk bij de varkenshouderij. Maar ook deze week ga ik er weer het beste van proberen te maken, dus hier mijn inzending voor maandag:

In mijn ogen zijn de meest beperkende factoren de komende 5 jaar arbeid en financiële middelen. Zoals de situatie op dit moment geschetst is ben ik 70 uur per week bezig met de koeien, mijn partner doet de administratie en het jongvee en mijn vader werkt ook nog 5 uur per week mee. Verder besteed ik het inkuilen van gras en het oogsten van de maïs uit. Over het algemeen ben ik dus te veel tijd kwijt aan mijn koeien.

Mijn eerste doel is het besparen van tijd, arbeid is duur. Ik schaf dan ook zo snel mogelijk een melkrobot aan. Daarbij besluit ik iemand aan te nemen voor de verzorging van het jongvee en besteed ik al het werk op het land voortaan uit. Mijn vader is altijd welkom op het bedrijf en mag, wanneer hij wil, kleine klusjes op het bedrijf uitvoeren. Maar dit is meer vrijetijdsbesteding dan echt werk. Mijn partner heeft aangegeven graag de administratie te willen blijven doen. Daar heb ik totaal geen problemen mee aangezien boekhouden niet mijn favoriete klusje is.

Door op bovenstaande manier de werkzaamheden op mijn bedrijf te verdelen, houd ik zelf meer tijd over voor het algemeen management om de puntjes op de i te zetten. Mijn streven: eerst met de huidige middelen (+ melkrobot) de optimale resultaten uit de veestapel proberen te halen, daarna uitbreiden en altijd werken aan een financieel gezond en toekomst gericht bedrijf met een goed toekomstperspectief.

Eén reactie

 • no-profile-image

  joris

  hummm, oke hannneke een melkrobot voor 110 koeien, tja dat worden er waarschijnlijk twee ( ga maar uit van 70 koeien per melkrobot) dus er is overcapaciteit en het ging toch om rendement???

  en dan ook noog iemand aan nemen om de werkzaamheden van vader over te nemen ?

  ff rekenen, medewerker kost voor 20 uur per week zo'n 20.000 euro op jaarbasis, bovenop de investeringskosten plus jaarlijks onderhoud van de robot zitten we zo op een ton, toch?
  nou 9,5 ton melk reken reken, maakt extra kosten van 10,5ct per kg melk, aujjjjjj dat hakt erin.

  oplossing, jongveeopfok uit besteden, regulier blijven melken met af en toe een melkrobot uitbesteden.
  vrijgekomen grond verhuren, resultaat is minder kosten en hogere opbrengsten, kassa!

Of registreer je om te kunnen reageren.