Home

Achtergrond 247 x bekeken

Jenever mag alleen gemaakt in Nederland en België

Jenever mag alleen nog worden gemaakt in Nederland of België en enkele Duitse en Franse provincies. Ministers van landbouw geven jenever vandaag de status van beschermde geografische aanduiding.

Nederland heeft van oudsher enkele grote jeneverstokerijen, onder meer in Schiedam, Amsterdam en Groningen. In België is Hasselt de bekendste stad voor deze sterke drank.

Een glaasje jenever (ook wel neut of pikketanissie genoemd) heeft minstens 35 procent alcohol. Jonge jenever is de meest gedronken sterkedrank in Nederland: 170.000 hectoliter in 2005, volgens cijfers van het Productschap Dranken.

Jenever ontstond in de middeleeuwen bij het zoeken naar medicijnen: de geneeskrachtige jeneverbes werd toegevoegd aan brandewijn. Tegenwoordig dient graan (graanjenever) of melasse uit de suikerindustrie als grondstof voor de alcohol van jenever.
Toenmalig minister Cees Veerman (Landbouw) opperde een jaar geleden bij zijn EU-collega's om jenever tot beschermd product te verklaren. Niemand had bezwaar, ook bij wereldhandelsorganisatie WTO klonk geen protest.

Veel andere landen zijn zelf bezig om bepaalde streekproducten te laten beschermen. Griekenland heeft het alleenrecht op ouzo vastgelegd en Frankrijk claimt bepaalde soorten rum.

Het besluit maandag valt in de marge van een EU-akkoord over wodka. De sterkedrank mag voortaan alleen gemaakt worden van aardappels en graan. Bij wodka van andere grondstoffen zoals druiven of suikerbieten moet het etiket dat vermelden.

Aanvankelijk wilden Europese wodka stokende landen een verbod op andere grondstoffen dan graan en aardappels. Ze wilden zo Russische concurrentie uitschakelen. Maar daar was geen meerderheid voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.