Home

Achtergrond

Japan jaagt weer op bultrugwalvissen

Japan gaat voor het eerst in veertig jaar weer jagen op bultrugwalvissen. Zondag vertrokken vier vissersboten naar het zuidelijk deel van de Stille Oceaan, aldus de BBC.

De vloot wil in een half jaar tijd ruim negenhonderd dwergvinvissen en vijftig bultrugwalvissen harpoeneren. In 1966 werd een internationaal vangstverbod ingesteld op bultruggen, omdat ze met uitsterven werden bedreigd.

Japan zegt dat de jacht nodig is voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens de milieuorganisatie Greenpeace is de jacht puur commercieel. Japan werd in 1986 door internationale verdragen gedwongen de walvisjacht om commerciële redenen te staken. Sindsdien wordt nog geregeld gejaagd op walvissen onder het mom van ,,wetenschappelijk onderzoek''.

Greenpeace heeft gezegd de vissersvloot, met een 240-koppige bemanning, te blijven volgen met het actieschip de Esperanza.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.