Home

Achtergrond

Is de wereldeconomie afhankelijk van VS?

Sinds de Tweede Wereldoorlog Europa en belangrijke delen van het Verre Oosten zo goed als in de as legden, domineert de VS het economische domein.

De naoorlogse economische groei was grotendeels te danken aan exportbestemming Amerika. "Het geluk van de VS, is het geluk van de wereld", schreef Henry Kissinger ooit.

In dat licht bezien is de oplopende prijs van ruwe olie, het gevolg van – lager dan verwachte -Amerikaanse voorraden, gevaarlijk. Amerika geldt als grootgebruiker en een hoge olieprijs drukt de prestaties meer dan Europa. De euro wint immers nog altijd terrein ten opzichte van de dollar.

De dollar geldt als vrijwel enige betalingsmiddel voor een vat ruwe olie van 159 liter, iets waar presidenten Chavez en Ahmadinejad van Venezuela en Iran een einde willen maken. Zij zien meer in een 'mandje' munteenheden waarop de prijs is gebaseerd.

Gisteren bereikte de prijs van een vat olie overal records en kwam ze angstaanjagend dicht bij de 100 dollar (€ 67,60). De hogere olieprijzen leiden tot opmerkelijke effecten, zoals het afschaffen van lunchpakketten op een Japanse school. De prijzen van voedselproductie zijn volgens de schooldirecteur in Yokohama sterk gestegen door de olieprijs en dus kan het pakket niet voor de gebruikelijke 220 yen (€ 1,30) worden aangeboden.

De sterk gestegen olieprijs betekent echter ook dat installaties voor biobrandstoffen, volgens president Bush de oplossing voor een 'olieverslaving', nauwelijks meer rendabel zijn. De oplopende overschotten op de handelsbalans van Japan, die de yen alsmaar ziet stijgen ten opzichte van de dollar, en de gezonde groeicijfers die een gerenommeerd tijdschrift als The Economist toeschrijft aan Duitsland, geven hoop. Wellicht is de wereld minder afhankelijk van de VS dan voorheen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.