Home

Achtergrond 149 x bekeken

'Internetbankier vaker doelwit crimineel'

Criminelen proberen steeds vaker via de computer toegang te krijgen tot bankgegevens van mensen.

Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag. Nederlandse banken gaan mensen daarom beter informeren over hoe ze dergelijke fraude kunnen voorkomen.

Door de groei van het internet en het internetbankieren komen er steeds meer vormen van criminaliteit. De NVB geeft geen cijfers over de omvang van de fraude. Wel stelt de vereniging dat Nederland een van de veiligste systemen ter wereld heeft, als het gaat om internetbankieren. "De omvang van de fraude via internet is verhoudingsgewijs te verwaarlozen'', aldus de NVB.

In Nederland werken honderden mensen aan de beveiliging van internetbankieren. Toch slagen criminelen er in sommige gevallen in mensen geld afhandig te maken. De daders blijken veelal actief te zijn vanuit Rusland en landen in Oost-Europa en West-Afrika. Daarbij gebruiken ze middelen zoals spyware, phising en pharming.

Volgens Nederlandse banken moeten mensen zorgen dat ze op hun computer geen verouderde beveiligingssoftware hebben. Verder moeten ze nagaan of de website waarop ze inloggen wel echt die van hun bank is. Ook moeten ze betalingen controleren via de bij- en afschrijvingen van hun bank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.