Home

Achtergrond

Industrieprijzen trekken flink aan

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat is de sterkste prijsstijging in anderhalf jaar tijd, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren bijna een kwart hoger dan in oktober vorig jaar. Een vat olie in dollars kostte gemiddeld ruim 38 procent meer. Deze sterke prijsstijging werd deels opgevangen door de zwakkere dollar. De waarde van de dollar ten opzichte van de euro daalde met ruim 11 procent in vergelijking met vorig jaar.

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren in oktober ook aanzienlijk duurder dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren 12,5 procent hoger. Eind 2006 was de prijsstijging in deze branche nog ongeveer 2 procent. Sindsdien zijn de prijzen sterk gestegen.

Niet alle industriële producten werden duurder. In de basismetaalindustrie, waarin ijzer en staal en edele metalen als aluminium en lood vervaardigd worden, waren de afzetprijzen in oktober 2,9 procent lager dan een jaar eerder. Een dergelijke prijsdaling is in de basismetaal de afgelopen vijf jaar niet voorgekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.