Home

Achtergrond

In de schemer melk ophalen

In de schemer haalt melkrijder Piet Pijl melk op bij melkveehouder Wiebren Veldstra.

In de schemer haalt melkrijder Piet Pijl melk op bij melkveehouder Wiebren Veldstra. Foto Alex de Haan

Medewerkers van handelskwekerij De Buurte zijn op een perceel bij Uddel al druk in de weer met het steken van kerstbomen. De Buurte is de grootste kerstbomenhandelaar van Nederland. Tot de kerstdagen worden er in totaal zo’n 100.000 boompjes gestoken en aan tuincentra verkocht. Vooral in Nederland zelf. Om alle bedrij­ven tijdig te kunnen bevoorraden moet nu al worden begonnen met de oogst van de bomen. Ondanks felle Deense concurrentie kunnen Nederlandse bedrijven zich goed handhaven. Foto VidiPhoto

Berent Daan, wethouder van economische zaken in Purmerend, sloeg dinsdag op een feestelijke bijeenkomst de eerste paal voor de nieuwe veemarkthal voor nuchtere kalveren en wolvee op het industrieterrein Baanstee-Oost. Voor het evenement was een ouderwetse hijstelling geplaatst. De nieuwe veemarkthal moet op 1 maart volgend jaar klaar zijn. De veehandelaren moeten officieel eind dit jaar verdwijnen uit de oude veemarkthal. Zij hopen op een overgangstermijn. Foto Diederik van der Laan

De Groningse akkerbouwer Kor Berghuis heeft zijn laatste uien van het land gehaald en laadt ze op de vrachtwagen. Hij is daar laat mee. "De uien hebben lang op het land gelegen vanwege verstikkingsrot", legt Berghuis uit. "Ze waren gaan rotten door wateroverlast en storm." Berghuis liet de uien op het land liggen en tot zijn grote geluk ging de ziekte eruit. De opbrengst is zo’n 50 ton per hectare, wat normaal is. Berghuis noemt de kwaliteit redelijk. Foto Jan Bouwman

De bacterieziekte pseudomonas zorgt in de preiteelt voor steeds meer uitval. Op be­paalde plaatsen loopt het uitval­percentage op tot 25 tot 30 procent, geven teler Toon van Dinter en Arie Oomen van zaadbedrijf Nic­kerson- Zwaan aan. Welke regio’s meer of minder door de ziekte worden getroffen, hangt onder meer af van de weers­omstandigheden. Zo slaat de bac­terie makkelijker toe bij een lan­gere periode van hoge luchtvoch­tigheid en zacht weer. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.