Home

Achtergrond 188 x bekeken

Improvement Centre trekt lering uit haar eerste jaar

Het Improvement Centre in Bleiswijk kijkt positief terug op haar eerste jaar, maar heeft ervan geleerd dat het niet noodzakelijk is om naast een proef altijd een referentie te hebben.

Dat zegt Peter Klapwijk, initiatiefnemer van GreenQ en aandeelhouder in het Improvement Centre. Bij een aantal proeven, zoals die van de paprika in de gesloten kas, was er dit jaar een referentie in een open kas. Ook naast een tomatenteelt onder diffuus glas was een referentieteelt onder standaard glas. Maar volgens Klapwijk is zo’n referentiekas soms zelfs lastig omdat het in de praktijkproeven vaak gaat om de optimalisering van verschillende processen.

"Een referentiekas is vooral goed, wanneer je bijvoorbeeld alleen kijkt naar variaties in de nachttemperatuur." Bovendien moet er volgens hem in een referentiekas gewoon zo optimaal mogelijk geteeld kunnen worden.

Het Improvement Centre heeft 11 afdelingen van 1000 vierkante meter. Dit jaar waren er proeven met tomaat en paprika, volgend jaar komt er ook een proef met komkommers in een semi-gesloten kas met belichting. Sierteeltproeven worden er niet gedaan en dat ligt volgens Klapwijk ondanks de vraag die er naar is, ook nog niet in de planning.

"We hebben gekozen voor specialisatie in vruchtgroentegewassen. Bovendien kost het goed uitvoeren van deze proeven al heel veel energie." Vooral in de rapportage van de proeven zit erg veel tijd. "De rapportage bepaalt immers de waarde van het onderzoek."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.