Home

Achtergrond 1 reactie

Illegaal zaad op EU-markt voor grassen

Italiaanse en Spaanse handelsbedrijven importeren ongekeurd graszaad uit de VS dat ze vermengen met goedgekeurd zaaizaad.

Mogelijk zijn er in Nederland ook illegale partijen van het niet-gecertificeerde graszaad, al kon dat vandaag niet worden bevestigd.

In de EU mag alleen goedgekeurd zaad worden verkocht als zaaizaad. Het niet-gecertificeerde graszaad komt uit de Verenigde Staten als vogelvoer. Volgens het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) wordt dit zaad gemengd met gecertificeerd graszaad. Dat gebeurt vooral in Italië en Spanje.

GZP-beleidsmedewerker David Kasse zegt dat het productschap hier attent op is gemaakt door het graszaadbedrijfsleven. "Het gaat vooral om zaad van Italiaans en Westerwolds raaigras. De lage dollarkoers maakt het goedkoop graszaad uit de VS te importeren. Daarnaast zijn de prijzen van graszaad gestegen. Daardoor neemt deze marktverstorende praktijk in omvang toe."

Het berokkent de graszaadsector schade, zegt René Verhoeven van handelsbedrijf EuroGrass. "Wij komen op de markt verdacht goedkope partijen graszaad tegen. Bijmenging gaat ten koste van de kiemkracht en de zuiverheid van het zaad."

Manager Wim Geluk van Innoseeds vindt dat de EU de controle moet opvoeren en streng moet straffen. "Deze illegale praktijken verstoren de markt." De Nederlandse graszaadsector staat onder druk door hoge kosten en minder areaal.

Eén reactie

  • no-profile-image

    evert

    Geluk pleegt zelf diefstal geeft voorwaarden weg aan graszaadtelers die anderen niet krijgen b.v. geen zaaizaad kosten geen schoningskosten kilo garantie vaste prijzen etc. ect. Inno Seeds telers meldt u bij u VC Lid

    Evert

Of registreer je om te kunnen reageren.