Home

Achtergrond

ILT-virus verspreidt zich door Nederland

De pluimveeziekte Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) heeft waarschijnlijk ook het oosten van het land bereikt. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kreeg eerder deze week een melding binnen van een nieuwe verdenking op een vleeskuikensbedrijf in de omgeving Almelo. Of het inderdaad om ILT gaat moet verder onderzoek uitwijzen.

Tot nu toe waren er alleen ILT gevallen in Zuid-Oost Brabant bekend. Sinds het begin van deze maand zijn op dit moment zes besmettingen definitief vastgesteld en vindt er onderzoek plaats naar twee gevallen. Daarnaast zijn er nog verschillende verdenkingen, vertelt Jos Heymans, pluimveedierenarts bij de GD. Het gaat om meer dan tien verdenkingen, maar het exacte aantal kan Heymans niet geven.

Normaal gesproken komt ILT in Nederland slechts enkele malen per jaar voor. Enting is mogelijk, maar de GD adviseert om vleeskuikens niet te enten. Voor deze groep is het middel erger dan de kwaal, aldus Heymans. Opfokbedrijven kunnen het beste niet van het entschema afwijken. Binnen de risicogebieden is het wel mogelijk om snel te vaccineren met oogdruppels. Voor alle pluimveehouders geldt dat bedrijfshygiëne de belangrijke preventiemanier is.

ILT is een herpesvirus dat, zeker bij lage temperaturen zoals nu, lang buiten de kip kan overleven. Besmetting vindt plaats via direct of indirect contact. Verspreiding via de lucht komt minder vaak voor. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.