Home

Achtergrond 188 x bekeken

IEA: gevolgen groei vraag energie alarmerend

De gevolgen van de razendsnelle groei in de wereldwijde vraag naar energie zijn alarmerend.

Als het huidige beleid wordt doorgezet, dan is de behoefte aan energie over de hele wereld in 2030 meer dan 50 procent hoger dan vandaag.

Dat stelde het International Energy Agency (IEA) vandaag bij de presentatie van het jaarlijkse rapport World Energy Outlook. De komende tien jaar zijn cruciaal waar het gaat om het nemen van investeringsbeslissingen, ook voor de opkomende economieën China en India.

"We moeten nu actie nemen om een ommekeer te bewerkstelligen in de investeringen ten gunste van schonere, efficiëntere en zekerdere energietechnologiën'', stelde de nieuwe baas van het IEA, Tanaka, vandaag.

Het IEA schetst diverse scenario's. Bij ongewijzigd beleid nemen China en India 45 procent van de toename in de vraag naar energie voor hun rekening. Het energiegebruik van de landen verdubbelt ruim tussen 2005 en 2030. Daarbij neemt het gebruik van kolen het snelst toe, door de grote behoefte van de elektriciteitssector in deze landen daaraan.

De afhankelijkheid van regio's als Rusland en het Midden-Oosten groeit. Olie komt vooral uit een aantal landen in het Midden-Oosten, mits daarvoor de benodigde investeringen worden gedaan, stelt het IEA. Hoewel de productie uit nieuwe velden de komende vijf jaar naar verwachting toeneemt, is het onzeker of dit compenseert voor de afnemende productie in bestaande velden en voldoende is om te voldoen aan de stijgende vraag. Een tekort aan voorraden in de periode tot 2015 kan dan ook niet worden uitgesloten, aldus het IEA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.