Home

Achtergrond 168 x bekeken

ICCO: VN moeten recht op schone lucht vastleggen

De Verenigde Naties moeten begin volgende maand tijdens de klimaattop op Bali vastleggen dat iedere wereldburger recht heeft op schone lucht. Dat schrijft de interkerkelijke medefinancieringsorganisatie ICCO in een rapport dat zaterdag is verschenen.

Op de klimaattop bezinnen de lidstaten van de Verenigde Naties zich over de veranderingen in het klimaat en de opwarming van de aarde. Volgens ICCO is in de discussie daarover amper aandacht voor de belangen van de ontwikkelingslanden. Die zijn vaak de dupe van de verandering van het klimaat, die vooral wordt veroorzaakt doordat westerse landen op te grote voet leven, stelt ICCO.

ICCO vindt dat de opwarming van de aarde op drie manieren moet worden aangepakt. In de eerste plaats moet de wereldbevolking zuiniger met energie omgaan. Verder zullen fossiele brandstoffen door schone energie uit bijvoorbeeld wind of water moeten worden vervangen. Ten slotte zal aan landen en bevolkingsgroepen die het probleem het minst veroorzaken, maar wel het meest onder de gevolgen te lijden hebben, een financiële compensatie moeten worden geboden.

Volgens ICCO gaan de mensen in het Westen er te veel aan voorbij dat een veranderd klimaat voor ontwikkelingslanden al een dagelijkse realiteit is: droge gebieden drogen verder uit, kleine eilanden verdwijnen en lage gebieden overstromen. Ontwikkelde landen belasten de atmosfeer te veel en dragen daardoor veel meer bij aan klimaatverandering dan ontwikkelingslanden, aldus ICCO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.