Home

Achtergrond 237 x bekeken 13 reacties

Huisartsen en specialisten tegen megabedrijf

Huisartsen en specialisten uit de regio rond Grubbenvorst en Horst protesteren tegen de komst van een aantal grootschalige projecten rondom Grubbenvorst.

Het gaat onder meer om het zogenaamde Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB). Dit meldt de actiegroep Behoud de parel, die ook tegen de megabedrijven is. De artsen vrezen voor extra volksgezondheidsproblemen door meer fijnstof en toenemende MRSA-besmettingen.

De artsen overhandigen dinsdag 4 december éénendertig handtekeningen aan burgemeester Kees van Rooij van Grubbenvorst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul

  Fijnstof wordt wellicht een modewoord, zoals Gino uit Lierop schrijft, net als asbest en roken modewoorden werden, toen bleek dat ze dodelijk waren. En wat de MRSA betreft: die is juist resistent en daarmee gevaarlijk voor de mens geworden, omdat de boeren te veel medicatie (antibiotica) toedienden. Hij heeft gelijk dat we daar op moeten letten, maar kan zijn huiswerk ook nog wel eens op gaan pakken...
  Wat betreft de grootschaligheid, waar Antoon uit Lijnden het over heeft: het LEI heeft vastgesteld dat econnomisch het optimum bereikt wordt bij 5.000 varkens en 100.000 kippen, terwijl we hier spreken over een bedrijf van 35.000 varekns en 1,2 miljoen kippen, die evengoed verkeerstransport vragen en dus fijnstof produceren. Ger uit Lomm denkt dat de huisartsen niet geregeerd hebben toen de uitbreiding van wegen aan de orde was. Waar hij die wijsheid vandaan haalt, weet ik niet, maar zelfs als dat waar zou zijn, wil dat toch niet zeggen dat de huisartsen niet meer mogen waarschuwen voor risico's.
  Wim uit IJsselsteijn vindt kennelijk dat artsen niet meer mogen waarschuwen voor risico's, omdat zij ook gedwongen zijn tot schaalvergroting (op zijn kritiek daarop ben ik het overigens wel eens!).
  Kees uit GLD zet een kanttekening bij 31 handtekeningen: het betreft de handtekeningen van vrijwel alle huisartsen in de regio, die de overheid waarschuwen voor de gezondheidsrisico's. Ik zou u toewensen dat de artsen in uw omgeving ook zo alert zijn als het om gezondheidsrisico's van u gaat.

 • no-profile-image

  Dorien

  MRSA is niet iets wat allen door de dieren komt. Het gebruik van antibiotca is door de mens zelf ook vaak misbruikt. Bij het minste werd dit al voorgeschreven. Maar ja dat kun je die artsen niet kwalijk nemen toch. Als nu eens al het personeel dat in ziekenhuizen werkt wordt getest op MRSA dan zal de bevolking schrikken van de uitslag. Er zullen dan ook vele gevallen zijn die nog nooit met varkens in aanraking zijn geweest. Het is tegenwoordig te gemakkelijk om alles maar op het varken en zijn verzorgers te schuiven. Zij weten zelf wel beter... Wat het fijnstof uit de stallen betreft daar zijn steeds beter technieken voor op de markt om deze eruit te wassen. Zeker bij nieuwbouw gemakkelijk te realiceren.

 • no-profile-image

  Ger

  Raar dat ik van deze huisartsen en specialisten geen reactie heb gehoord rondom de uitbreiding van de autowegen in Grubbenvorst en Venlo????
  IK denk namelijk dat deze "specialisten en huisartsen " kennissen zijn van leden van het actiecommitee (zo gaat dat meestal). Laat dan een onhafhankelijke instellng zoals de GGD een onderzoek doen, en met de juiste uitgangspunten een echt onafhankelijk onderzoek doen. Verder denk ik dat één groot bedrijf veel meer aan bestrijding van overlast kan doen dan 20 kleinere bedrijven. Tenslotte willen de specialisten en huisartsen toch ook een verantwoord geproduceerd en vooral goedkoop stuk vlees op hun bord.......................

 • no-profile-image

  jac

  het is gewoon schandalig dat een aantal huisartsen zich voor het karretje laat spannen van mevr..... huisarts te Grubbenvorst alleen maar omdat zij en nog een aantal mensen tegen een groot veehouderijbedrijf bij hun in de buurt zijn. als de stal ergens anders was gebouwd hadden ze zich nergens druk over gemaakt. Het is om te kotsen dat tegenstanders bij gebrek aan argumenten als enige uitweg zien om mensen bang te maken met laster, leugens en emotionele onzin. dit zijn dan mensen die gestudeerd hebben?! schandalige propaganda en misbruik maken van hun, zogenaamde, status. Wat betreft fijnstof, is inderdaad een nieuw modewoord, natuurlijk is deze stof er maar volgens mij is die er al tientallen jaren. Nu we hem kunnen meten gaan we er dood aan......

 • no-profile-image

  Wim

  Toen eind vorige eeuw alle regionale ziekenhuizen moesten sluiten was dat beter voor de zorg die men moest geven. Het was goedkoper en de kwaliteit van de zorg ging vooruit werd er geroepen. Ook de huisartsenposten moesten de druk van het werk ontlasten. Hierbij werd niet nagedacht over de afstand die alle mensen moesten afleggen voor een ziekenbezoek en alle auto's doe hierdoor op de weg kwamen.
  Specialiseren op een plek is nog altijd beter geweest dan alles versnipperen, waarom nu ineens niet. Het zal wel met het "not in my backyard "pricipe te maken hebben.

 • no-profile-image

  Gino

  Let op, het modewoord voor komend jaar wordt fijnstof. De EU zal voor Nederland gaan beslissen wat er wel en wat er niet gebouwd gaat worden aan de hand van een fijnstof richtlijn. Waar maken deze mensen zich dan toch druk om. Weten die dan nog niet dat we niets meer te zeggen hebben in Nederland.
  Maken ze zich ook al druk om MRSA bij een uitbreiding. Ik zou mij meer druk maken om de hoeveelheid medicijnen die vaak ongecontroleerd worden verstrekt aan zowel mens als dier.
  Dus meneer de huisartsen en specialisten ga eerst uw eigen huiswerk eens maken.

 • no-profile-image

  roel

  huisartsen moeten ook waarschuwen tegen onveilige sex en overmatig alcoholgebruik

 • no-profile-image

  Henk

  Het is frappant dat er altijd selectief geprotesteerd wordt wanneer het over de landbouw gaat. Alle milieu- , klimaat- en gezondheidsproblemen, zowel in Nederland als in de rest van de wereld kan toegerekend worden aan een ding: overbevolking.
  Zoals sommigen in dit forum al zeggen:
  nooit hoort men protesten als er weer een industrieterrein komt of wanneer op vele locaties weer honderden of zelfs duizenden woningen bijgebouwd worden.
  De ongebreidelde toename van het aantal mensen in dit land legt een veel grotere claim op het milieu en daarbij behorende gezondheidsproblemen dan de verplaatsing - want we hebben hierover verplaatsing en centralisering van landbouwproductie - van lanbouwbedrijven naar de LOG.

 • no-profile-image

  ton

  Tsja, zo gaat dit in dit landje; als men geen echte steekhoudende argumenten kan vinden probeert men zich te verschuilen achter "deskundigen". Nooit geweten dat huisartsen zo breed georiënteerd waren. Ben het wel met grensboerke eens.

 • no-profile-image

  kees

  31 handtekeningen is wel veel,verbouwen ze daar ook komkommers?

 • no-profile-image

  AnnevdHof

  Wat een goed initiatief van de huisartsen en specialisten om zich preventief in te zetten voor de gezondheid van de burgers. Fijnstof is gevaarlijk bij inademing bij vooral kleine kinderen. Daar hebben de ministeries en brancheorganisaties nauwelijks tot geen oog voor. De megabedrijven zijn ook om andere redenen gevaarlijk voor mens en dier. Denk aan brand en uitbraak van besmettelijke ziekten. Niet doen dus en het is volstrekt onnodig om dit risico toe te staan.

 • no-profile-image

  Antoon Weel

  bij grootschalige projecten kan het pas rendabel worden om allerlei vervelende neven effecten rendabel te bestreiden en zelfs om te zetten in een nuttig effect voor natuur of kostprijs

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Het zal wel zo zijn dat in de directe omgeving van deze huisartsen en specialisten iemand tegen de komst van deze projecten is. En nu worden er argumenten bijgehaald en mensen bijgehaald die indrukwekkend lijken.
  Maar hier past maar één opmerking:

  SCHOENMAKER BLIJF BIJ JE LEEST.

  Als huisarts in die regio zou ik me twee keer bedenken om hier een handtekening onder te zetten, want dit zou voor mij een reden zijn om van huisarts te veranderen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.