Home

Achtergrond 231 x bekeken 2 reacties

‘Houderij pas eind 2008 weer kostendekkend’

DLV Diergroep verwacht dat de zeugenhouderij pas eind 2008 weer helemaal kostendekkend wordt. Voor veel bedrijven is zeker tot mei bijfinanciering nodig, meldt directeur Paul Bens van het adviesbureau.

De biggen noteren deze week 19 euro (DDP). Het is weliswaar een stijging van 1 euro per big, maar nog altijd ver beneden de kostprijs van ruim 50 euro. “De vermeerderaars leggen zwaar geld bij”, beaamt Bens. “Liquiditeitsproblemen doen zich op alle bedrijven voor: zwaar én licht gefinancieerd.” De dienst wordt door banken vaak betrokken bij financieringsvragen.

Het prijsdal houdt voorlopig aan, verwacht DLV. “Een prijsdal in de varkenscyclus duurt circa 18 maanden. In mei is de opbrengstprijs van een big onder de kostprijs gezakt. Met 18 maanden verder praat je over eind 2008.” Bens becijfert dat de zeugenhouderij 40 euro per dier per maand tekort komt. Dit ligt volgens hem voor 80 procent aan het prijsdal, 10 procent aan de gestegen mestafzet en 10 procent aan de hogere voerprijzen.

DLV stelt dat de varkenshouder gemiddeld 400 euro per zeug nodig heeft om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De banken hebben de eerste aanvragen voor financiering in behandeling, bevestigt Jan van Schijndel, manager Food en Agri van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. Vooral bedrijven die recent hebben geïnvesteerd, hebben het moeilijk. Andere bedrijven hebben op eigen initiatief al varkensrechten verkocht.

Op beperkte schaal stoppen ondernemers, veelal oudere varkenshouders zonder opvolger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  alvast de beste wensen voor 2008 .nou nou laat maar als ik dit zo lees .....

 • no-profile-image

  nillesen

  ik denk dat D L V niet goed naar de termijnmarkt heeft gekeken.........

  gelukig nieuwjaar ~~

Of registreer je om te kunnen reageren.