Home

Achtergrond 201 x bekeken

Hogere prijzen zijn nodig

Consument wantrouwt prijs. Jammer: er zijn nu kansen voor duurzamere landbouw.

Geen gewilder gespreksonderwerp dan wat iets mag kosten. Wantrouwen steekt al snel de kop op. Die argwaan treft nu de melkveehouder en akkerbouwer. De kranten staan aan de ene kant vol met berichten over duurdere melk en brood, en daarnaast staat het artikel dat de boer financieel binnenloopt.

Logisch dat de consument gaat morren. In Duitsland en Frankrijk zijn de discussies al hoog opgelopen. De Fransen hebben zelfs hun minister van economische zaken voor het karretje weten te spannen: zijn ambtenaren zien er sinds augustus op toe dat het brood niet te duur wordt. Ze doen dat door op de graanprijs te letten. In het belang van de consument moet die zo laag mogelijk zijn.

Het estafettestokje van de Fransen wordt door supermarkten in Nederland gretig overgenomen. Het CBL beweerde vorige week in het NOS Journaal dat consumenten te veel betalen voor levensmiddelen en dat er te veel aan de strijkstok blijft hangen bij boeren en hun verwerkers.

Escalatie ligt op de loer, net als in Frankrijk. Zeker omdat de kritiek van het CBL een verdraaiing van de feiten behelst. Kruideniers in België erkennen zelf in een recent onderzoek dat ze de prijzen forser hebben laten stijgen dan noodzakelijk voor de inkoop. Retailers pakken dus gewoon meer winst. Overigens geven ook levensmiddelenfabrikanten toe dat ze hun prijzen te gulzig hebben verhoogd.

Al is de kritiek van het CBL eenzijdig, de consument lijkt dus wel gelijk te hebben. De prijzen zijn bij leveranciers en retailers harder gestegen dan redelijk is. Dat gelijk zullen consumenten in Nederland, net als in Frankrijk gaan halen. De positieve stemming in de landbouw kan daardoor makkelijk in mineur eindigen. Dat zou jammer zijn, niet alleen voor de boer, maar ook voor retailer en consument. Prijsdemping zal immers de innovatie remmen. Dan gaat het hele feest van een duurzamere landbouw niet door.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.