Home

Achtergrond

Hogere premie voor wanbetalers zorgverzekering

Wanbetalers in de zorgverzekering krijgen te maken met een fors hogere premie.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil hen achter de broek gaan zitten door hun zorgpremie met minstens 30 procent te verhogen.

Dat heeft de minister vandaag geschreven aan de Tweede Kamer. Een speciaal orgaan gaat de hogere premie innen bij de wanbetalers. Dit orgaan kan de premie inhouden op hun inkomen, de zorgtoeslag en mogelijk ook vermogen.

De wanbetaler die onder dit regime uit wil, moet zijn schuld van een halfjaar premie aan de zorgverzekeraar voldoen. Dit is een bedrag van ongeveer 1000 euro, inclusief rente en incassokosten.

De opbrengsten van deze maatregelen komen in een fonds dat verzekeraars zoveel mogelijk schadeloos stelt voor gederfde inkomsten. De verzekeraars moeten wel hun best blijven doen achterstallige premies alsnog binnen te halen en ze mogen wanbetalers niet royeren. Deze zouden dan heel gemakkelijk bij een andere verzekeraar terecht kunnen omdat deze verplicht zijn hen te accepteren. De maatregelen gaan in 2009 in. Jaarlijks zijn er volgens cijfers van het College voor Zorgverzekeringen 240.000 verzekerden die langer dan zes maanden hun premie niet betalen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.