Home

Achtergrond 349 x bekeken 2 reacties

Het mooiste is aardappelen rooien

Het mooiste deel van de keten is het rooien van de aardappelen. Wij rooien met een Axiaal rooier, AXL 2 van Amac. Die is van het jaar 1996.
Met de trekker en kieper onder de rooimachine rijden op het land. Naar huis brengen en leeg maken. De kluiten uit de aardappelen zoeken, soms zitten er ook stenen in. Als het weer het toe laat rooien we meestal van `s morgens half 8 tot half 10 `s avonds. Ik hou er zelf niet zo van om in het donker te rijden.

De laatste jaren verbouwen we 35 tot 40 ha aardappelen. Eerst hadden we de aardappelen op zware kleigrond (60% afslibbaar) bij mijn oom in Nieuwolda. Daar zijn we mee gestopt omdat het risico te groot is dat, bij een natte herfst, de oogst in de grond blijft zitten. De laatste jaren verbouwen we daarom de aardappelen op overgangsgrond en kleigrond van 30 en 50% afslibbaar.

We hebben ook eens aardappelen verbouwd op huurland dat nu onderdeel van de Blauwestad is. Het was niet zulke goeie grond en we hebben daar erg vaak vast gezeten, met de trekker en kieper en zelfs ook met de rooimachine!

Sproeisporen rooien is ook niet het leukste werk. Dan is het maar goed dat er brede sproeimachines zijn, zodat je minder sproeisporen hebt. Onze sproeimachine sproeit 42m breed.
Ja, ik verheug mij nu alweer op het volgende seizoen aardappelen rooien!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    José

    Hoi Lisa, vanuit Flevoland een hartelijke groet. We zijn hartstikke trots op jou. Ga zo door.

  • no-profile-image

    gaatjeniksaan

    boeuh! boeuh!

Of registreer je om te kunnen reageren.