Home

Achtergrond

Handel: ketens in gevaar bij bundeling afzet

Verdergaande samenwerking tussen telersverenigingen in de glasgroenten kunnen een bedreiging vormen voor bestaande afzetketens.

Dat stelt exporteurskoepel FrugiVenta die samenwerking alleen ziet zitten bij niet-commerciële onderwerpen als promotie of aanbodsprognose.

Volgens FrugiVenta-directeur van Willem Baljeu heeft de Nederlandse handel en teelt de laatste tien jaar gewerkt aan nieuwe verticale ketens. Die afzetstructuur heeft zich bewezen, stelt de handel. De samenwerking tussen handel, teelt en supermarkten is juist het sterke punt van de afzet in Nederland.

Commerciële afspraken tussen telersverenigingen kunnen spaken in het wiel steken van de afzet, stelt Baljeu in reactie op de gesprekken die telersverenigingen voeren over afzetbundeling. "Grote handelshuizen hebben posities bij afnemers. Aldi koopt een gestroomlijnd product en andere winkels laten het hele assortiment beleveren. Als je dan dezelfde prijs moet betalen, komt dat niet uit", stelt Baljeu.
Commerciële samenwerking komt al gauw uit op prijsafspraken, denkt Baljeu. En dat komt al snel in de buurt van de grenzen van wat mededingingstechnisch mag, stelt hij.

Binnen het bestuur van samenwerkingsverbanden P8, A8 en K8 wordt momenteel gewerkt aan de nieuwe plannen voor 2008. Onderzocht wordt of bundeling tot de mogelijkheden behoort. Eerder deze week werd bekend dat P8 kijkt naar de productstromen, maar de positie van handelshuizen wil respecteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.