Home

Achtergrond 257 x bekeken

Handel grootgroen verplaatst naar voorjaar

De handel op de institutionele markt verschuift steeds meer van het najaar naar het voorjaar.

Daarmee volgt deze markt de trend die al langer gaande is op de particuliere markt. Een belronde langs kwekers en afnemers maakte dit duidelijk.

Eric van Kempen van Boomkwekerij MF van Kempen en Zn bv uit Haaren bevestigt dat de handel zich verplaatst van het najaar naar het voorjaar. Van Kempen vindt dit een slechte ontwikkeling. "Door deze verschuiving is het nu in het voorjaar enorm druk."

Een ander nadeel dat Van Kempen aangeeft, is dat het voorjaarsseizoen nu langer doorloopt, waardoor de risico's voor de kwekers en klanten groter worden. Vollegrondsproducten lopen het gevaar dat zij het niet overleven wanneer zij in mei of juni worden aangeplant.

Afnemer Niek Gorris van de gemeente Geldrop-Mierlo laat weten dat volgens hem de herfst nog steeds de beste tijd is om te planten, omdat de kans op hergroei dan het grootste is. Qua arbeidsplanning en planvoorbereiding is het echter lang niet altijd mogelijk om alles in het najaar te poten. "Ik denk dat wij 60 procent in het voorjaar planten en 40 procent in het najaar."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.