Home

Achtergrond

Hakketakken en hersens inslaan

Vader en zoon bestieren samen een gemengd bedrijf. En dat lukt niet zo best. Over werkelijk alles hebben ze ruzie.

,,Wat wij heel goed samen kunnen? Elkaar de hersens inslaan.” Dat zeiden twee boeren waar ik onlangs was. De één is ver over de 50, de ander nog net geen 30. Vader en zoon. Samen bestieren ze een gemengd bedrijf en dat lukt niet zo best. Over werkelijk alles hebben ze herrie. Over wel of geen automatisering, wie de telefoon op moet nemen, wie de loonwerker belt en of ze de wegbermen nou wel of niet moeten bijhouden. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn het oneens.

Generatiekloof

Het is de gebruikelijke generatiekloof. Ik kom het vaak tegen. Vader heeft veel meer ervaring dan die snotneus die net komt kijken. Dus meent vader het beter te weten. De zoon denkt er heel anders over. De tijden zijn veranderd, weg met dat behoudende en vooruit met de geit. Vader denkt vervolgens dat er geld over de balk wordt gesmeten en gaat op de rem staan. En zo komen ze eigenlijk geen steek verder.

Jammer, want ze moeten nog een tijdje samen verder. De landbouw is de sector waarin het het langst duurt voor de ouder(s) uit het bedrijf stappen. Logisch vanwege het vele geld dat ermee gemoeid is. Maar ook lastig, gezien al het bovenstaande.

Blijven praten

Hoe kom je zo’n periode een beetje goed door? Alle adviseurs en mediators die ik er ooit over gehoord heb, hadden slechts één advies: blijf met elkaar praten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij de bovenstaande boeren werkte het in elk geval niet. ,,Ga jij nou potdorie koffie zetten of hoe zit dat!?”

Hoe gaan anderen om met hun generatiekloof?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.