Home

Achtergrond

Haarlemmermeer laat wagens op koolzaadolie rijden

De gemeente Haarlemmermeer heeft vandaag twee auto's in gebruik genomen die op pure koolzaadolie rijden.

Volgens wethouder Herman Tuning is dat winst voor het milieu, omdat de wagens geen CO2 uitstoten.

Koolzaadolie wordt wel vaker gebruikt als brandstof, maar dan in combinatie met diesel. Dan krijg je zogeheten biodiesel. De auto's in Haarlemmermeer rijden als eerste helemaal op koolzaadolie. Het gaat om een proef van een jaar. Als die slaagt, rijden over een jaar alle achttien gemeentelijke dieselwagens op de natuurlijke brandstof.

Boeren uit Haarlemmermeer leveren de koolzaadolie. Ze leveren de olie ook aan Schiphol, maar die mengt wel met diesel. De landbouwers beschikken over in totaal honderd hectare grond voor de koolzaadteelt.

Koolzaadolie in de tank is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Een liter brandstof kost tachtig eurocent, ongeveer dertig eurocent goedkoper dan diesel. Dat komt vooral doordat er over biobrandstoffen voorlopig geen accijns wordt geheven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.