Home

Achtergrond 185 x bekeken

HPA investeert in vlasonderzoek

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) gaat volgend jaar € 51.000 investeren in het Vlasfonds, meldt het productschap.

Het geld is deels bestemd voor onderzoek naar ziekte- en onkruidbestrijding in de vlasteelt. Daarbij worden samenwerkingsverbanden aangegaan met buitenlandse vlasinstituten.

Het onderzoek richt zich in 2008 op de verbreding van het middelenpakket. Momenteel zijn er dusdanig weinig middelen beschikbaar dat vlastelers ziekten geheel niet en onkruid slechts beperkt kunnen bestrijden. Hierbij is samenwerking gezocht met Belgische en Franse vlasinstituten, waardoor kosten worden bespaard en onderzoeksgegevens sneller beschikbaar worden voor de Nederlandse vlassector. Verder wordt evenals in voorgaande jaren cofinanciering gezocht bij bedrijfsleven en provincies.

Naast onderzoek gaat er jaarlijks een bedrag naar de promotie van linnen, waarvoor vlas de grondstof is. Dit moet de modetrends beïnvloeden, het gebruik van het kwaliteitslabel Masters of linen stimuleren en de kwaliteit van linnenproducten bevorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.