Home

Achtergrond 202 x bekeken

Grutto niet gebaat bij agrarisch natuurbeheer

De grutto is niet gebaat bij agrarisch natuurbeheer waarbij boeren pas gemaaide weilanden afwisselen met bemest weiland met gras. Dat blijkt uit onderzoek door de Wageningen Universiteit.

Tot nu toe werd aangenomen dat de vogelsoort wel voordeel had bij 'mozaïekbeheer' van weilanden. De verwachting was dat de afwisseling van kale weilanden en weilanden met hoog gras zou leiden tot een toename van het aantal gruttokuikens.

Het aantal grutto’s in Nederland daalt al jaren. In de jaren-80 waren er nog 100.000 gruttoparen maar dat aantal is inmiddels tot minder dan de helft gedaald. De grutto is vooral te vinden in polderlandschappen.

Uit onderzoek blijkt dat de afwisseling van weilanden niet werkt. Op pas gemaaide weilanden vinden de gruttokuikens geen insecten en bovendien vormen de dieren zelf een makkelijke prooi. De insecten komen pas als het gras hoger staat. Door intensieve bemesting staat het gras echter al snel te hoog voor de gruttokuikens, die er dan nauwelijks doorheen komen.

Volgens de onderzoekers bieden licht bemeste, kruidenrijke graslanden de beste kansen voor jonge grutto’s.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.