Home

Achtergrond

Gros tomatenbedrijven regio Bleiswijk besmet met tomatengeelkrulbladvirus

Het tomatengeelkrulbladvirus is aangetroffen op het merendeel van de tomatenteeltbedrijven in de omgeving Bleiswijk en Zevenhuizen.

In teeltgebieden in de rest van Nederland, zijn er geen besmette planten gevonden, aldus de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen.

De dienst heeft zo’n dertig tomatenbedrijven in omgeving Bleiswijk en Zevenhuizen gecontroleerd op het virus. "Nog niet alle resultaten zijn binnen, maar we weten nu al dat op het overgrote deel van deze bedrijven het virus zit", aldus Jeroen Kavelaars van de PD. Omdat deze omvang al redelijk snel duidelijk was, breidde de PD het onderzoek enkele weken geleden al snel uit naar heel Nederland om zo te bepalen of het virus een lokaal of landelijk probleem is. Zo’n veertig bedrijven in het Westland, Brabant, Limburg en het Noorden werden de afgelopen weken bezocht. Hier heeft de PD geen besmettingen gevonden.

Op de bedrijven waar het virus wordt aangetroffen, moeten de besmette planten worden weggehaald en de bedrijven moeten ruim twee maanden vrij zijn van besmette planten. De tabakswittevlieg (bemisia) brengt het virus over. Als deze effectief bestreden wordt, kan de termijn van ruim twee maanden bekort worden. Omdat de tomatenteelt nu op zijn einde loopt, en deze twee maanden vaak worden ingehaald door de teeltwisseling, moeten tomatentelers in omgeving Bleiswijk en Zevenhuizen ook voldoen aan maatregelen rond de teeltwisseling.

"Na het leegmaken en schoonmaken van de kas, moeten de bedrijven één week wachttijd aanhouden. Daarna moeten zij drie dagen stoken op 20 graden." Tijdens die drie dagen worden er vallen gehangen. Wanneer bij PD-controles blijkt dat er niets gevangen wordt, kan de teler verder gaan. Worden er nog wel witte vliegen gevonden, dan mag een teler weliswaar met een nieuwe teelt starten, maar treed weer de twee maanden vrij zijn van besmetting en eventueel bemisia in werking. De PD houdt hier toezicht op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.