Home

Achtergrond 208 x bekeken

Groen licht voor bouw centrale Eemshaven

De aandeelhouders van energiegigant Nuon hebben hun goedkeuring gegeven aan de bouw van het gasgestookte gedeelte van een nieuwe elektriciteitscentrale in de Groningse Eemshaven.

Met de investering is 1,5 miljard euro gemoeid. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering vandaag gingen de aandeelhouders, met name gemeenten en provincies, akkoord.

Nuon kan nu beginnen met het sluiten van definitieve contracten voor de bouw van de centrale. Of en wanneer die contracten worden getekend hangt af van de voortgang van de onderhandelingen en van de definitieve instemming door de Raad van Bestuur, aldus Nuon in een verklaring.

Nuon was eerst van plan meteen een zogenoemde multi-fuel centrale neer te zetten, een centrale die op aardgas, kolen en biomassa kan worden gestookt. Omdat onder meer de bouwkosten enorm zijn gestegen, heeft Nuon besloten eerst het aardgasdeel van de centrale te bouwen. Binnen twee jaar besluit Nuon over de bouw van een installatie om kolen en biomassa te vergassen. Deze techniek maakt het mogelijk om elektriciteit op te wekken met minder uitstoot van schadelijke stoffen.

De gascentrale wordt in 2011 in bedrijf genomen en krijgt een capaciteit van 1200 megawatt. Daarmee kunnen ruim 2 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.