Home

Achtergrond

Groei, groei, groei

Investeringslust is logisch; ziektes en maatschappij kunnen roet in eten gooien.

Het gaat weer goed met de boer. Na jaren van productieregulering en -beperking gloort het optimisme van groei en doorontwikkeling. De stemming op het boerenbedrijf is te vergelijken met een goed oogstjaar. De gewassen spuiten dan in het voorjaar de grond uit en in het najaar bulken de bunkers van de opbrengst. De vergelijking is verder door te trekken. Bij hoge opbrengsten kunnen de prijzen wel eens vies tegenvallen. Er is dan gewoonweg te veel aanbod. Dat minder mooie vooruitzicht is er ook na alle uitbreidingen die boeren dit jaar doen.

Toch zijn er genoeg factoren te noemen die de investeringslust rechtvaardigen. Er is een tekort aan landbouwgrondstoffen in de hele wereld. Dichter bij huis, in Europa, is er behoefte aan kwaliteitsproducten. Mensen eten liever een biefstuk dan een kipfiletje. Voor die biefstuk is meer voer nodig dan voor het kipproduct, dus zal er nog meer behoefte aan bijvoorbeeld graan zijn. Daarnaast biedt de welvarende maatschappij kansen voor nieuwe innovaties in voedselproducten, zowel voor vlees als voor zuivel. Hier geldt slechts de kanttekening dat consumenten zuinig zijn bij hun bestedingen aan levensmiddelen. Daar ontbreekt nog goede marketing.

Als er al bedreigingen zijn, komen ze van buitenaf of behoren ze tot het lot van ondernemers die werken met vee en gewassen. Ziektes zijn niet uit te bannen; ze vormen een horrorscenario. Waakzaamheid is geboden. De externe bedreiging – de grootste voor de sector – is de samenleving. Zolang zij bereid is de productiewijze van de landbouw te accepteren, is er bestaansrecht voor de boer. Beter nog zou het zijn als burgers bereid zijn de boer volmondig te steunen. Voor een belangrijk deel hebben boeren dit zelf in de hand. Besef van duurzame productie is de weg naar continuïteit op de lange termijn. Bescheidenheid helpt ook: dus geen megabedrijven waar de locatie het domweg niet toelaat. Dan blijft het nog heel lang goed gaan met de boer.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.