Home

Achtergrond

Graan zaaien in bietenveld zonder te ploegen

Akkerbouwer Gaston Backbier zaait wintertarwe op zijn akker in het Zuid-Limburgse Hulsberg.

Akkerbouwer Gaston Backbier zaait wintertarwe op zijn akker in het Zuid-Limburgse Hulsberg. Het graan komt op het perceel waar eerst bieten stonden. Met een vaste tand-cultivator heeft hij eerst een niet-kerende grondbewerking uitgevoerd. Een deel van zijn bietenoogst heeft hij vervoerd over de openbare weg. Daarom is daar wat modder opgekomen. "Gelukkig stond er nog een verkeersbord in de schuur, dat ik ooit van Covas had gekregen", vertelt de akkerbouwer. "Zo kan ik mensen waarschuwen voor de modder." Foto Twan Wiermans

De koeien van melkveehouder Jan Bouwer uit Nes in de Friese gemeente Boarnsterhim hebben aan het eind van de ligboxenstal een uitloop naar buiten. Aan de zijkant van de stal is een overdekt terras.
Bouwer heeft zijn stal vijf jaar geleden op deze manier uitgebreid en zijn bedrijf is sindsdien gegroeid van 65 naar 105 melkkoeien. De veehouder heeft het systeem zelf ontworpen. "Ik heb zo meer ruimte gecreëerd voor weinig geld", zegt hij.
De Friese melkveehouder zegt dat zijn dieren het hele jaar door een frisse neus halen. "Wind en regen weerhoudt de koeien niet om naar buiten te gaan", zegt hij. Foto Alex de Haan

Henk van Boxtel van het loon- en grondverzetbedrijf Breure uit Swifterbant heeft het laatste perceel witlof van Jan Bakker uit Oldebroek geoogst.
Bakker is zeer tevreden over de opbrengst van de witlof.
In totaal heeft de Oldebroekse akkerbouwer 12 hectare witlof op een perceel in Dronten. Daarnaast verbouwt hij nog aardappelen, uien, suikerbieten en tarwe.
In anderhalve dag heeft loonbedrijf Breure het gewas gerooid. "Het verliep allemaal heel goed en de opbrengst is heel mooi", aldus de tevreden akkerbouwer. Foto Ruud Ploeg

Farmer Automatic Nederland plaatst zijn volièresysteem op de begane grond van zijn nieuwe pluimveestal in Slagharen. Het bedrijf omschrijft de stal als ’de stal van de toekomst’.
Het gaat om een volièrestal met twee verdiepingen voor 60.000 leghennen. Voor de inrichting worden moderne systemen en technieken gebruikt. Hiermee wil Farmer Automatic laten zien dat ook voor grootschalige bedrijven alternatieve houderijsystemen zeer geschikt kunnen zijn.
”Mensen denken vaak dat dergelijke systemen alleen voor kleinere bedrijven geschikt zijn. De trend is echter grootschalige ontwikkeling. De stal van de toekomst laat zien dat alternatieve systemen zoals het volièresysteem ook op grote schaal haalbaar zijn”, aldus Alfons van Dam van Farmer Automatic.
Als de volière-inrichting op de begane grond klaar is, wordt een zoldering geplaatst. Hierop komt nog een etage. De bedoeling is dat de stal eind december klaar is. Half januari worden de eerste leghennen opgezet. Foto Jacob Melissen

Twee medewerkers van het Groningse loonbedrijf Mechielsen in Oldehove maken de bietenrooiers schoon. Voor het loonbedrijf zit het bietenrooien erop. De WKM Big Six rooiers worden grondig gereinigd zodat de rooiers klaar staan voor het volgende seizoen. "De chauffeurs halen beide rooiers helemaal uit elkaar en vervangen de onderdelen", zegt Leo Mechielsen. "In totaal kost het een week voordat de rooiers helemaal schoon zijn gemaakt." Foto Jan Bouwman

Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace demonstreren verkleed als lobbyisten bij het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel tegen de druk van de industrie om transgene gewassen toe te laten. De Commissie stemt waarschijnlijk deze week over een voorstel van EU-milieucommissaris Stavros Dimas om de toegang van twee transgene maisrassen te weigeren. Volgens Dimas zijn zij schadelijk voor vlinders, insecten en bodemleven. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.