Home

Achtergrond 522 x bekeken

Graan geeft geen olie

Maïs voor covergisting, tarwe voor bio-ethanol of koolzaad voor biodiesel. Veel projecten voor de productie van bio-energie gaan uit van door boeren geteelde gewassen.
Nog nooit eerder was er zoveel belangstelling voor biomassa als grondstof voor energie en chemische producten als op dit moment. Het biedt nieuwe kansen voor de boer en de landbouw. Maar ook biomassa is een markt van vraag en aanbod.
Europa is erg afhankelijk van import van energie, waarvan de belangrijkste grondstof (olie) slecht verdeeld is over de wereld. En als dan ook nog de economie van China in opkomstis, is het geen wonder dat de olieprijs stijgt. Daarnaast geeft gebruik van fossiele grondstof milieuproblemen. Door de uitstoot van kooldioxide stijgt de zeespiegel. Verplichte bijmenging van biobrandstoffen moet de uitstoot van broeikasgassen uit het verkeer reduceren.

Het antwoord op de vraag luidt:
• 1 ha koolzaad geeft 3 ton koolzaad met een olie-inhoud van ongeveer 38%. Dus 1 ha geeft ruim één ton koolzaadolie. Bij koolzaad voor biodiesel bereken ik een opbrengst van 1500-2000 liter olie equivalent (B).
1 ton olie geeft ongeveer 1 ton biodiesel;
1 ton biodiesel = 0,94 toe (ton oil equivalent);
0,94 toe = 1.200 liter biodiesel.
• De opbrengst van 1 hectare graan is 10.000 kg per jaar. Graan heeft een zetmeelpercentage van 70% wat neerkomt op 7.000 kg zetmeel per hectare per jaar. Van 1 kg zetmeel kan 0,52 kg bio-ethanol worden gemaakt. Zo geeft 1 hectare graan 3.640 kg bio-ethanol. De soortelijke massa van bio-ethanol is 1,27 liter per kg dus 1 ha graan levert ruim 4.600 liter bio-ethanol. (http://www.vhlde.nl/content/view/63/202/)
Bij graan voor bioethanol bereken ik een opbrengst van 0 liter olie equivalent (A).
• Bij energiemais is de opbrengst zetmeel per ha aanzienlijk hoger dan bij graan. Oliehoudende gewassen zijn minder efficiënt bij de productie van energie dan zetmeelhoudende gewassen. Er gaat weinig energie verloren bij de productie van zetmeel door planten. Bij oliehoudende gewassen wordt het zetmeel omgezet in olie en dat geeft een verlies van circa 40 procent. Er komen minder ‘kilometers’ van een hectare. Het verschil is een factor 2 à 3.
Bij een ha energiemais voor biogas bereken ik een opbrengst van ruim 6000 liter olie equivalent (C). (http://documents.plant.wur.nl/ppo/agv/energiegewassen.pdf)

Of registreer je om te kunnen reageren.